Nieuws

Oproep neergestort vliegtuig Herzele 1940

Op 16 mei 1940 stortte een Brits gevechtsvliegtuig neer vlakbij het park van het kasteel van graaf du Parc Locmaria. Brokstukken zouden tot midden de jaren 50 in een veld achter het kasteel hebben gelegen. Alleszins is de propeller begin de jaren 70 overgebracht naar het Koninklijk Legermuseum te Brussel.
De piloot werd begraven op het kerkhof van Ressegem. In 1953 werden de stoffelijke resten overgebracht naar het militair kerkhof van Heverlee en anoniem herbegraven.
We zijn op zoek naar getuigenissen, documenten en eventueel foto´s i.v.m. deze zaak. Wie kan ons hierbij helpen? Contacteer Dirk Van Melkebeke (De Hellebaard) via:
Vanmelkebeke.dirk@gmail.com, of 053 62 70 97 of 0468 1.5 60 38.
Dank bij voorbaat.

ZOEKERTJE: EEN FOTO UIT DE OUDE DOOS

Yvette Marcel ontdekte bij de oude familiefoto’s een opmerkelijke foto. Een aantal jonge meisjes/dames poseren met hun naaiwerk, samen met een kloosterzuster. Hoe kwam die foto in de fotodoos van de familie Marcel-Cougé (of bij Roetens) op de Kasteelstraat te Woubrechtegem terecht? Staan die meisjes voor het klooster te Herzele of is het toch een gebouw in Woubrechtegem? Zijn dat meisjes van de zondagsschool?

Bij haar verdere speurtocht ontdekte Yvette een foto van een jong overleden groottante, Hermina Van Boxstael. Hermina (1904-1926) droeg op de foto van haar bidprentje net hetzelfde kleed als het meisje naast de zuster op de groepsfoto. Verrassend, het is wellicht Hermina die daar op de foto staat. Ze was gehuwd met Remi De Clercq en had een zoontje Michel (1926-1929). Hermina was de zus van Romanie Van Boxstael. Romanie (1899-1971) was de moeder van Rachel Cougé en de grootmoeder van Yvette. Van Romanie wist Yvette dat de bevalling van Hermina niet vlot was verlopen en dat ze thuis kort na de bevalling is overleden. Hermina’s echtgenoot heeft de familie verlaten en het zoontje Michel bleef in het gezin te Woubrechtegem achter, maar overleed er op zeer jonge leeftijd. En zo verdwenen alle concrete sporen.

Nu we al één meisje op de foto kennen en ongeveer de periode kunnen afleiden, is het misschien mogelijk om meer te weten te komen over deze foto. Wie heeft er ooit deze foto gezien? Waar kan die foto genomen zijn? Staat je oma of iemand anders van jouw familie op de foto? Laat het Yvette weten. Je kan haar gelukkig maken en contacteren via: yvette_marcel@telenet.be of 053 43 32 30.

 

Meisjes met naaiwerk vergezeld van een kloosterzuster (ca. 1920).
Bidprentje van Hermina Van Boxstael.