Nieuws

Getuigenissen Tweede Wereldoorlog.

De Hellebaard ziet het als zijn opdracht om ons historisch erfgoed te bewaren voor het nageslacht. Mondelinge getuigenissen vormen een belangrijk onderdeel van dit erfgoed.

Volgend jaar (2020) is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.

In deze context is De Hellebaard op zoek naar mensen die deze donkere periode meegemaakt hebben en bereid zijn hun verhaal hierover te doen.

Het is ons in de eerste plaats te doen om de belevenissen die de mensen zelf meegemaakt hebben en waarvan zij dus belangrijke (oog)getuigen waren en zijn.

Alle aspecten van de oorlogsjaren kunnen hierbij aan bod komen: de inval van de Duitsers, de bezetting, de dagdagelijkse strijd om te overleven, de bevrijding, de collaboratie en de repressie.

Wie interesse heeft om aan dit project van de Hellebaard mee te werken kan contact opnemen met Antoine Fonck (053/62 46 39) of Dirk Van Melkebeke (053/627097).

Het 5de leerjaar van GBS De Vlindertuin bezocht onze tentoonstelling DE GROOTE OORLOG IN HERZELE 1914-1918

Op maandag 10 december kwam het 5de leerjaar van GBS De Vlindertuin uit Borsbeke, met juf Annelies, een kijkje nemen in het Erfgoedhuis De Pastorij waar tot 21 januari 2019 de tentoonstelling “De Groote Oorlog in Herzele 1914-1918” loopt.  Bij de leerlingen was, in het lessenpakket van de eerste trimester, het thema WO I aan bod geweest. Bij dit bezoek aan de tentoonstelling kregen de kinderen bijkomende informatie over deze periode en specifiek wat vier jaar oorlog voor de Herzeelse bevolking had betekend. Ze werden door de Hellebaardbestuursleden Antoine Fonck en André Valentijn rondgeleid langs de vitrinekasten van de tentoonstellingsruimte waar oorlogsrelicten en -documenten zijn uitgestald en kregen audiovisuele beelden gepresenteerd. De wijsvingertjes waren niet uit de lucht om antwoorden te geven op gestelde vragen of bijkomende vragen te stellen over wat 100 jaar geleden gebeurde.       

HEEMKUNDE OOST-VLAANDEREN PROVINCIALE RAAdsVERGADERING

Op 7 april laatstleden waren De Hellebaard vzw en de gemeente Herzele gastheer voor de heemkundige kringen Oost-Vlaanderen. De provinciale raadsvergadering vond plaats in de Wattenfabriek. Meer dan 40 kringen (er zijn er 48) tekenden present.

Burgemeester Johan Van Tittelboom verwelkomde het bestuur en de talrijke afgevaardigden. In een korte fotomontage werd Herzele voorgesteld als een gemeente die de bezoeker heel wat te bieden heeft: zowel historische bezienswaardigheden als waardevol landschappelijk erfgoed en natuurschoon.

Godfried Kwanten, doctor in de geschiedenis en afdelingshoofd van het archief KADOC, stelde vervolgens in een boeiend betoog de rijke verzameling van KADOC voor. Een schatkamer met duizenden documenten. Een must voor wie zich verdiept in de geschiedenis van ons land, onze regio en onze gemeente. KADOC-KU Leuven is een Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.

Voorzitter Luc Van Driessche leidde de vergadering in goede banen (zelfs het weer bood zijn medewerking).

De heemkundigen werden vergast op Herzeelse mattentaart, Herzeels bier en smaakvolle broodjes.

Wat kon men meer verlangen?

Oproep

Documenten en/of voorwerpen over Wereldoorlog I

De Hellebaard plant in het najaar van 1918 de uitgave van een boek over de Eerste Wereldoorlog in onze gemeente (de 8 deelgemeenten van Herzele).

Bezit jij foto’s, brieven, publicaties, getuigenissen, bidprentjes, voorwerpen enz. over deze periode? Laat het ons weten via een bestuurslid of ons mailadres.

Foto J. Van Impe.

 

 

700ste lid

   

Het gaat zeer goed met onze heemkundige kring! Tijdens de cultuurdag in de Wattenfabriek op zaterdag 30 september mochten de bestuurleden Chris, André en Nico het 700e lid inschrijven! Het werd Yvonne Monsaert uit Herzele. Het bestuur van de Hellebaard was opgetogen en schonk haar het Molenboek (foto: © E. De Moor).