Nieuws

ZOEKERTJE: EEN FOTO UIT DE OUDE DOOS

Yvette Marcel ontdekte bij de oude familiefoto’s een opmerkelijke foto. Een aantal jonge meisjes/dames poseren met hun naaiwerk, samen met een kloosterzuster. Hoe kwam die foto in de fotodoos van de familie Marcel-Cougé (of bij Roetens) op de Kasteelstraat te Woubrechtegem terecht? Staan die meisjes voor het klooster te Herzele of is het toch een gebouw in Woubrechtegem? Zijn dat meisjes van de zondagsschool?

Bij haar verdere speurtocht ontdekte Yvette een foto van een jong overleden groottante, Hermina Van Boxstael. Hermina (1904-1926) droeg op de foto van haar bidprentje net hetzelfde kleed als het meisje naast de zuster op de groepsfoto. Verrassend, het is wellicht Hermina die daar op de foto staat. Ze was gehuwd met Remi De Clercq en had een zoontje Michel (1926-1929). Hermina was de zus van Romanie Van Boxstael. Romanie (1899-1971) was de moeder van Rachel Cougé en de grootmoeder van Yvette. Van Romanie wist Yvette dat de bevalling van Hermina niet vlot was verlopen en dat ze thuis kort na de bevalling is overleden. Hermina’s echtgenoot heeft de familie verlaten en het zoontje Michel bleef in het gezin te Woubrechtegem achter, maar overleed er op zeer jonge leeftijd. En zo verdwenen alle concrete sporen.

Nu we al één meisje op de foto kennen en ongeveer de periode kunnen afleiden, is het misschien mogelijk om meer te weten te komen over deze foto. Wie heeft er ooit deze foto gezien? Waar kan die foto genomen zijn? Staat je oma of iemand anders van jouw familie op de foto? Laat het Yvette weten. Je kan haar gelukkig maken en contacteren via: yvette_marcel@telenet.be of 053 43 32 30.

 

Meisjes met naaiwerk vergezeld van een kloosterzuster (ca. 1920).
Bidprentje van Hermina Van Boxstael.

Oproep voor tentoonstelling Het Wel en Wee van het Dorpscafé

Voorgevel van zaal en café ’t Hoefijzer te Woubrechtegem. Het café staat hier te koop en werd verkocht en omgebouwd tot frituur. Ooit was het een authentiek dorpscafétje met houten lambrisering. De naam van de zaal en het café destijds verwijst naar een vroegere periode toen Celestin Bruyland er zijn woning en hoefsmidse had.

De volgende tentoonstelling in Het Erfgoedhuis De Pastorij krijgt als thema Het Wel en Wee van het Dorpscafé

Het dorpscafé was de ontmoetingsplaats bij uitstek waar sociale contacten op allerlei manieren werden onderhouden. Niet alleen de dorpsgenoten vonden er elkaar bij een pint maar ook allerlei verenigingen vonden er onderdak en organiseerden er hun activiteiten. Op zondag was het na de hoogmis the place to be.

Heb je zelf nog foto’s, films, affiches, uitnodigingen, uithangborden, caféspelen, meubilair (spaarkast bv.) en andere cafévoorwerpen die je wil schenken of in bruikleen wil geven voor de tentoonstelling? Contacteer ons via de gebruikelijke kanalen/bestuursleden.

Coördinator tentoonstelling: Chris Borloo, 053 62 21 95, chrisborloo@skynet.be.