Nieuws

Duitse keuken in het routehuis bij het station in Herzele.

In het midden: veldwachter Benedictus Robeys. 

 

 

€30

i.p.v. €35

 

VOORINTEKENING OP BOEK

DE GROOTE OORLOG IN HERZELE

1914-1918

Of hoe de dorpen Borsbeke, Herzele, Hillegem, Ressegem, Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse, Steenhuize-Wijnhuize en Woubrechtegem de wereldbrand beleefden, ondergingen … en overleefden.

 

100 jaar na de wapenstilstand van 11 november 1918 geeft De Hellebaard een boek uit over de gebeurtenissen in onze gemeente tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

In 12 hoofdstukken komen alle aspecten van het leven onder oorlogsomstandigheden aan bod: het oorlogsgeweld, de vluchtelingen, de organisatie van het Duitse bestuur, de dreiging van honger en ziekte, de demografische gevolgen, de precaire situatie van de gemeentebesturen, werkloosheid en deportaties, de relatie tot de Duitse bezetter, de rol van de religieuzen, oorlogsslachtoffers, het einde van de oorlog.

Het boek bevat ook een aantal sprekende, soms aangrijpende, individuele verhalen die de oorlogservaringen een zeer concreet gelaat geven.

Het telt 300 bladzijden en is rijk geïllustreerd met meer dan 100 foto’s en tijdsdocumenten, resultaat van diepgaand archiefonderzoek.

Treinramp in Herzele in december 1918.

VOORVERKOOP

De verkoopprijs bedraagt 35,00 euro.

Bestel je het boek nu al, dan betaal je slechts 30,00 euro.

Het boek kan afgehaald op vrijdag 9 november tussen 18 u. en 20 u. in onze nieuwe locatie Erfgoedhuis De Pastorij, Pastorijstraat 3, 9552 Herzele-Borsbeke. Nadien tijdens de openingsuren van Erfgoedhuis De Pastorij.

Kies je ervoor dat we je het boek toesturen via de post, dan betaal je 42,25 euro incl. verzendingskosten of 37,25 euro bij voorintekening.

 

HOE BESTELLEN?

Stort 30,00 euro (bij afhaling) of 37,25 euro (indien verzending gewenst) op rekeningnummer:

IBAN BE66 0013 8239 9843 – BIC GEBABEBB

van De Hellebaard, met vermelding boek Wereldoorlog I.

Je kan uiteraard ook contant betalen via een bestuurslid.

 

Je kan voorintekenen tot 26 september 2018.

 

 

 

 

HEEMKUNDE OOST-VLAANDEREN PROVINCIALE RAAdsVERGADERING

Op 7 april laatstleden waren De Hellebaard vzw en de gemeente Herzele gastheer voor de heemkundige kringen Oost-Vlaanderen. De provinciale raadsvergadering vond plaats in de Wattenfabriek. Meer dan 40 kringen (er zijn er 48) tekenden present.

Burgemeester Johan Van Tittelboom verwelkomde het bestuur en de talrijke afgevaardigden. In een korte fotomontage werd Herzele voorgesteld als een gemeente die de bezoeker heel wat te bieden heeft: zowel historische bezienswaardigheden als waardevol landschappelijk erfgoed en natuurschoon.

Godfried Kwanten, doctor in de geschiedenis en afdelingshoofd van het archief KADOC, stelde vervolgens in een boeiend betoog de rijke verzameling van KADOC voor. Een schatkamer met duizenden documenten. Een must voor wie zich verdiept in de geschiedenis van ons land, onze regio en onze gemeente. KADOC-KU Leuven is een Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.

Voorzitter Luc Van Driessche leidde de vergadering in goede banen (zelfs het weer bood zijn medewerking).

De heemkundigen werden vergast op Herzeelse mattentaart, Herzeels bier en smaakvolle broodjes.

Wat kon men meer verlangen?

Oproep

Documenten en/of voorwerpen over Wereldoorlog I

De Hellebaard plant in het najaar van 1918 de uitgave van een boek over de Eerste Wereldoorlog in onze gemeente (de 8 deelgemeenten van Herzele).

Bezit jij foto’s, brieven, publicaties, getuigenissen, bidprentjes, voorwerpen enz. over deze periode? Laat het ons weten via een bestuurslid of ons mailadres.

Foto J. Van Impe.

 

 

700ste lid

   

Het gaat zeer goed met onze heemkundige kring! Tijdens de cultuurdag in de Wattenfabriek op zaterdag 30 september mochten de bestuurleden Chris, André en Nico het 700e lid inschrijven! Het werd Yvonne Monsaert uit Herzele. Het bestuur van de Hellebaard was opgetogen en schonk haar het Molenboek (foto: © E. De Moor).