Activiteiten 2019

Activiteiten 2019

Met De Hellebaard naar Ronse

WANNEER: ZATERDAG 14 SEPTEMBER

Het is nu al een traditie dat we op het kantelpunt zomer-herfst op uitstap gaan. Op 14 september brengen wij een bezoek aan Ronse.
Ronse, in het hart van de Vlaamse Ardennen, is een vaak ondergewaardeerde parel die tal van verborgen historische en architecturale schatten herbergt. De textielindustrie heeft historisch haar stempel gedrukt op het leven van de Ronsenaren, zowel voor de rijke textielbaronnen als voor de mindergefortuneerden die in hun fabrieken werkten. Het rijke textielverleden bepaalt in belangrijke mate het huidige uitzicht van de stad die na een periode van achteruitgang aan een revival toe is.

Het programma ziet er als volgt uit:
8.30 uur: Vertrek aan het Kerkplein te Herzele.

9.30 uur: Afspraak met de gidsen aan het bezoekerscentrum Hoge Mote, De Biesestraat 2 te Ronse. Er zijn 3 gidsen voorzien.

9.30 – 12.00 uur: All-in de luxe-wandeling. Tijdens deze wandeling worden alle toeristische troeven van Ronse in de kijker gezet. We bezoeken de Sint-Hermescrypte en het MUST (Museum voor textiel). We maken een korte wandeling via het Mouroitplein, de Grote Markt en brengen een bezoek aan de Passage, een unieke herbestemming van de oude Sint-Martinuskerk. We gaan een kijkje nemen bij de nieuwe Sint-Martinuskerk en bezoeken een mooi voorbeeld van een textielsteegje. Tijdens deze wandeling houden we een half uurtje halt voor een koffie met streekgebak (bommeltje) in de Harmonie. Deze mooie brasserie, daterend uit het begin van vorige eeuw, is bekend voor zijn wandtaferelen in geglazuurde tegels.

12.00 uur: Middagmaal. We genieten van een driegangenmenu in de Salons Remington, keuze tussen een vleesgerecht (varkenswangetjes) of een dagvisschotel, inclusief één drankje.

14.30 uur: Afspraak met de gidsen aan het station, W. Churchillplein.

14.30 – 16.30 uur: Themawandeling art deco. Tijdens deze wandeling maken we kennis met prachtige architecturale staaltjes van art deco. Art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, industrie- en interieurontwerp en grafiek, als op de beeldende kunst en kledingmode. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

16.30 uur: Einde begeleid programma en afsluitende drink in de Harmonie.

18.30 -19.00 uur: Terug in Herzele.

Deelnemen kan door storting van € 55, 00 op het rekeningnummer IBAN BE66 0013 8239 9843 van De Hellebaard vzw of door betaling van dit bedrag aan een bestuurslid. Gelieve in de mededeling te vermelden of je vlees of vis verkiest. In dit bedrag is alles inbegrepen incl. 1 drankje bij het middagmaal en 1 drankje afsluitend. Wie extra drank wil, betaalt deze zelf ter plekke.

Betalen kan vanaf 1 augustus en dient te gebeuren vóór 1 september.
Leden krijgen voorrang!

De Hoge Motte te Ronse

TENTOONSTELLING: HET ONDERWIJS IN DE HERZEELSE DEELGEMEENTEN

 

WANNEER: VAN ZONDAG 25 AUGUSTUS TOT ZONDAG 1 DECEMBER
WAAR: ERFGOEDHUIS DE PASTORIJ, PASTORIJSTRAAT 3
INKOM: GRATIS

Oude foto’s, zowel van gebouwen als klassen, didactisch materiaal uit vervlogen tijden (wandprenten, schoolboeken …), schriften, pennen en al wat men nodig had, aanwezigheidslijsten, schoolrapporten … De tentoonstelling voert ons terug naar de school van midden 20e eeuw en vroeger. Hoe de schoolgaande jeugd van toen, van kleuters tot tieners, zijn weg zocht in de nieuwe wereld die zich in al zijn aantrekkelijkheid aanbood na de Wereldtentoonstelling 1958. Een schooltocht die gezien het strenge toezicht van meesters en juffen, van priester-leraars en van de zusters van ’t Crombeen en andere zusterordes, niet altijd zonder kleerscheuren verliep. Maar toch de basis legde voor een brede ontwikkeling. Ook de korsetschool in Herzele – nog een generatie verder terug – en de beroepsschool in Borsbeke komen aan bod.
Je beleeft opnieuw je vroegere schooljaren. En voor de jeugd van vandaag een les aanschouwelijk geschiedenisonderwijs: het onderwijs in opa’s en oma’s tijd en nog veel vroeger.

Voor scholen een ideale gelegenheid voor een geleid bezoek
(contact: Antoine Fonck 0478 38 69 97).

Openingsuren:
1e en 3e zondag van de maand van 10 tot 12 u.
2e en 4e woensdag van de maand van 18 tot 20 u.

Kermiszondag 25 augustus van 14 tot 19 u.
Open Monumentendag zondag 8 september van 10 tot 18 u.
En op aanvraag.
Inkom gratis.

Het klooster van Borsbeke in 1946

LEZING DOOR Em. Prof. Emmanuel Gerard: “De Mislukte dekolonisatie: de Congocrisis van 1960”

LEZING DOOR Em. PROFESSOR Emmanuel Gerard.
WANNEER: VRIJDAG 14 JUNI OM 20 UUR.
WAAR: MEDIABOX VAN DE WATTENFABRIEK, SOLLEVELD 35, HERZELE.
INKOM: LEDEN € 3, NIET-LEDEN € 5,

Tijdens de lezing worden we meegenomen naar de gebeurtenissen van de rondetafelconferentie in Brussel in januari 1960 tot de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba in januari 1961. De gastspreker zoomt in op de “voorbereiding” van de Congolese onafhankelijkheid door de Belgische regering van Gaston Eyskens en op de vorming van de eerste Congolese regering.

Er wordt ruim aandacht besteed aan de Congocrisis die uitbreekt na de onafhankelijkheid van 30 juni 1960 en aan de internationalisering ervan door het optreden van de VN onder leiding van Dag Hammerskjöld.

De Congo-crisis wordt bekeken als een belangrijke episode in het verhaal van de Koude Oorlog en  de uiteenzetting eindigt met de voorlopige pacificatie van de crisis in 1961.

Emmanuel Gerard (Roeselare, 1952) is emeritus professor van de KU Leuven, gewezen decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, erevoorzitter van KADOC Documentatie- en onderzoekscentrum Religie, Cultuur en Samenleving, en voorzitter van de Senaat KU Leuven. Hij is historicus en publiceerde over het interbellum, de christendemocratie, de monarchie, het parlement, de moord op Julien Lahaut en de Congocrisis. Zijn meest recente boeken handelen over de tussenoorlogse periode in België: De schaduw van het interbellum. België van euforie tot crisis 1918-1939, Lannoo, 2017; en samen met Mark Van den Wijngaert, Boudewijn, koning met een missie, Davidsfonds, 2018.