Activiteiten 2019

AGENDA

ERFGOEDDAG

WANNEER: ZONDAG 28 APRIL VAN10 TOT 18 UUR.
WAAR: ERFGOEDHUIS DE PASTORIJ, PASTORIJSTRAAT 3
INKOM: GRATIS

HOE MAAKT U HET? BEROEPEN EN AMBACHTEN VAN VROEGER (EN NU?)
De schrijnwerker, de ebenist of fijnmeubelmaker, de stoelenmatter, de spellenwerkster of bloemenmaakster, de korsetmaakster, de drukker en kleermaker, de stukadoor … Hoe maakten zij het?
In het Erfgoedhuis De Pastorij ontdek je een reeks oude ambachten. In een boeiende tentoonstelling presenteren we wat zij maakten en wat bewaard bleef.
Op Erfgoeddag, zondag 28 april, staan ook demonstraties op het programma:
een stoelenmattter, een kantwerkster en een fijnmeubelmaker leggen de oude technieken haarfijn uit. Kom kennismaken met een aantal van de mooiste stukken uit hun ambacht en met het gereedschap dat ze hanteerden.

De tentoonstelling loopt verder na Erfgoeddag.

  • Zondag 28 april van 10 tot 18 u.
  • Woensdag 1 mei van 14 tot 18 u.
  • Zondag 5 mei van 10 tot 12 u.
  • Woensdag 8 mei van 18 tot 20 u.
  • Zondag 19 mei van 10 tot 12 u.
  • Woensdag 22 mei van 18 tot 20 u.
  • Donderdag 30 mei O. L. H. Hemelvaart van 14 tot 18 u.

LEZING DOOR Em. Prof. Emmanuel Gerard: “De Mislukte dekolonisatie: de Congocrisis van 1960”

LEZING DOOR Em. PROFESSOR Emmanuel Gerard.
WANNEER: VRIJDAG 14 JUNI OM 20 UUR.
WAAR: MEDIABOX VAN DE WATTENFABRIEK, SOLLEVELD 35, HERZELE.
INKOM: LEDEN € 3, NIET-LEDEN € 5,

Tijdens de lezing worden we meegenomen naar de gebeurtenissen van de rondetafelconferentie in Brussel in januari 1960 tot de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba in januari 1961. De gastspreker zoomt in op de “voorbereiding” van de Congolese onafhankelijkheid door de Belgische regering van Gaston Eyskens en op de vorming van de eerste Congolese regering.

Er wordt ruim aandacht besteed aan de Congocrisis die uitbreekt na de onafhankelijkheid van 30 juni 1960 en aan de internationalisering ervan door het optreden van de VN onder leiding van Dag Hammerskjöld.

De Congo-crisis wordt bekeken als een belangrijke episode in het verhaal van de Koude Oorlog en  de uiteenzetting eindigt met de voorlopige pacificatie van de crisis in 1961.

Emmanuel Gerard (Roeselare, 1952) is emeritus professor van de KU Leuven, gewezen decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, erevoorzitter van KADOC Documentatie- en onderzoekscentrum Religie, Cultuur en Samenleving, en voorzitter van de Senaat KU Leuven. Hij is historicus en publiceerde over het interbellum, de christendemocratie, de monarchie, het parlement, de moord op Julien Lahaut en de Congocrisis. Zijn meest recente boeken handelen over de tussenoorlogse periode in België: De schaduw van het interbellum. België van euforie tot crisis 1918-1939, Lannoo, 2017; en samen met Mark Van den Wijngaert, Boudewijn, koning met een missie, Davidsfonds, 2018.