Activiteiten 2019

AGENDA

LEZING DOOR Em. Prof. Emmanuel Gerard: “De Mislukte dekolonisatie: de Congocrisis van 1960”

LEZING DOOR Em. PROFESSOR Emmanuel Gerard.
WANNEER: VRIJDAG 14 JUNI OM 20 UUR.
WAAR: MEDIABOX VAN DE WATTENFABRIEK, SOLLEVELD 35, HERZELE.
INKOM: LEDEN € 3, NIET-LEDEN € 5,

Tijdens de lezing worden we meegenomen naar de gebeurtenissen van de rondetafelconferentie in Brussel in januari 1960 tot de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba in januari 1961. De gastspreker zoomt in op de “voorbereiding” van de Congolese onafhankelijkheid door de Belgische regering van Gaston Eyskens en op de vorming van de eerste Congolese regering.

Er wordt ruim aandacht besteed aan de Congocrisis die uitbreekt na de onafhankelijkheid van 30 juni 1960 en aan de internationalisering ervan door het optreden van de VN onder leiding van Dag Hammerskjöld.

De Congo-crisis wordt bekeken als een belangrijke episode in het verhaal van de Koude Oorlog en  de uiteenzetting eindigt met de voorlopige pacificatie van de crisis in 1961.

Emmanuel Gerard (Roeselare, 1952) is emeritus professor van de KU Leuven, gewezen decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, erevoorzitter van KADOC Documentatie- en onderzoekscentrum Religie, Cultuur en Samenleving, en voorzitter van de Senaat KU Leuven. Hij is historicus en publiceerde over het interbellum, de christendemocratie, de monarchie, het parlement, de moord op Julien Lahaut en de Congocrisis. Zijn meest recente boeken handelen over de tussenoorlogse periode in België: De schaduw van het interbellum. België van euforie tot crisis 1918-1939, Lannoo, 2017; en samen met Mark Van den Wijngaert, Boudewijn, koning met een missie, Davidsfonds, 2018.