Activiteiten 2022

Activiteiten 2022

TENTOONSTELLING 20 JAAR DE HELLEBAARD

Vanaf zondag 11 september 2022, Open Monumentendag, loopt er in het erfgoedhuis de pastorij te Borsbeke een nieuwe tentoonstelling.

Via onze tijdschriften en allerlei documentatiemateriaal krijg je een overzicht van onze werking gedurende de eerste 20 jaar van het bestaan van de heemkundige kring. Unieke (oude) documenten, foto’s, boeken en voorwerpen maken deel uit van de tentoonstelling.

In de kijklades presenteren we de voornaamste bezienswaardigheden en belangrijkste figuren van de 8 Herzeelse deelgemeenten. Zij zijn de bron van onze artikels en activiteiten.

Op de eerste verdieping kan je een kijkje nemen in onze themakamers. De keuken, de woonkamer, de kamer met alaam voor stielmannen & oude beroepen en de religiekamer droppen je terug in de tijd van toen. Voor specialisten in de fotografie is er een zolderkamer ingericht met een grote verzameling fototoestellen en -apparatuur.

Deze tentoonstelling is niet alleen op zondag 11 september 2022, Open Monumentendag (van 10 tot 17 uur), te bezichtigen maar ook op de gewone openingsuren:
· de eerste en derde zondag van de maand van 10 tot 12 uur en
· de tweede en vierde woensdag van de maand van 18.30 tot 20.30 uur

 

 

ZATERDAG 16/07  SINT-ANTELINKS – 14.30 U. – ZAALTJE BIJ KERK SINT-ANTELINKS:

GEGIDSTE ZOMERWANDELING IN DE BEVERBEEKVALLEI

 
 
Gegidste wandeling van ca. 2 uur (4 km). 
 
Na twee jaar inactiviteit door coronaomstandigheden wordt dit jaar de traditie van een zomerwandeling, in het kader van de 11-juliviering, verder gezet. Het wordt een gegidste tocht door de Beverbeekvallei van max. 4 km (naar gelang de weersomstandigheden) onder de deskundige begeleiding van bestuurslid Gabriël Redant. Dit grensgebied tussen Sint-Antelinks en buurdorp Aspelare kenmerkt zich als een rustige uithoek. Er werden recent twee natuurontwikkelingsgebieden (Tortelboom en De Vijvers) opgestart die ook voor de gemeente Herzele van groot belang gaan worden als de oude pastorie van Sint-Antelinks binnenkort gaat ingericht zijn als het natuureducatief centrum Natuur.huis.
Voor de gelegenheid werd het zaaltje aan de kerk afgehuurd. Vóór de wandeling wordt er een kopie van de recent ontdekte kaart van het Land van Aalst uit 1626 voorgesteld die toegeschreven wordt aan landmeter Philips De Dijn (Aspelare, ca. °1587- +1665). Hierop is o.a. te zien wat onze streekgenoot, bijna 400 jaar geleden in Herzele en omgeving, belangrijk vond om figuratief weer te geven.
Na de wandeling is er in het zaaltje een gezellig samenzijn waar men bij een nababbel kan genieten van een streekbiertje.