Activiteiten 2016

 

Activiteiten 2016

Lezing Sagalassos
Klik op de foto’s om de volgende foto te zien  

 

Zaterdag 5 november

Op zaterdag 5 november bracht prof. dr. Jeroen Poblome (KU-Leuven), directeur van het Sagalassos Archaeological Research Project een lezing over de opgravingen in het Turkse Sagalassos. Onder de titel “Duurzaamheid en economische groei! Lag het antieke Sagalassos daar wakker van?”belichtte de spreker het onderzoek dat momenteel 26 jaar loopt. De mediazaal van de Wattenfabriek zat afgeladen vol en de aanwezigen kwamen onder de indruk van het geleverde werk. Onder de aanwezigen telden we eveneens verscheidene projectmedewerkers. De avond werd afgesloten met een drankje en een bijhorende babbel (foto: Geert Goossens).

 

Uitstap Lessen.

Zaterdag 24 september

Op zaterdag 23 september organiseerde de Hellebaard, een educatieve uitstap naar Lessen, vlakbij gelegen maar een stad met een rijk historisch en sociaaleconomisch verleden.
In de voormiddag bezochten we het romaanse kerkje van Wannebecq, zonder meer een architectonisch pareltje, het kasteel van Bois-de-Lessines eveneens. De steengroeven waren voor vele deelnemers een revelatie, met hun diepte van meer dan 100 meter vormen ze een indrukwekkend landschap en zijn het getuigen van een industrieel verleden die diepe sporen heeft nagelaten in de regio, ook op sociaal vlak.
De namiddag werd in beslag genomen door een interessant geleid bezoek aan het hôpital de Notre Dame à la Rose, een magnifiek architecturaal relict uit de middeleeuwen met een zeer waardevol interieur (oud hospitaal) en een dito tentoonstelling over de evolutie van de geneeskunde. Ook de heraangelegde kruidentuin van het hospitaal kon op veel belangstelling rekenen, zeker daar vele planten nog in bloei stonden met het mooie weer van de voorbij weken.
De 64 deelnemers konden ’s avonds terugblikken op een geslaagde leerrijke uitstap. De zon en de lekkere lunch ’s middags hebben natuurlijk ook bijgedragen tot het welslagen….

Open Monumentendag.

Zaterdag 10 en zondag 11 september – Kerk Borsbeke

Op de tentoonstelling over de verering van Sint-Antonius-Abt in de kerk in Borsbeke mochten we ei zo na 400 bezoekers verwelkomen. Geïnteresseerde bezoekers. De meesten trokken er meer dan een uur voor uit. De gegidste rondleidingen (8 in totaal) waren in trek. Iedereen was vol lof en vol verwondering over de presentatie van de sierrijke liturgische voorwerpen, de waardevolle middeleeuwse beelden, documenten en boeken. Die eindelijk nog eens uit de kluis werden gehaald hoewel ze altijd al deel uit maakten van het patrimonium van de kerk. Sommige zaken waren particulier bezit en kwamen uit de verzameling van een Borsbeekse Antoniusbewonderaar.
Dat de kerk pas herschilderd was, bleek een troef temeer. Volgens sommigen nu één van de mooiste kerken in een zeer wijde omgeving. Sint-Antonius ter ere!
De brochure over de verering van Sint-Antonius-Abt (16 p in kleur) is nog te verkrijgen in het Archief De Hellebaard. Kostprijs 2 euro.

KONING ALBERT I, MYTHE EN WERKELIJKHEID

ZATERDAG 14 MEI: HERZELE – WATTENFABRIEK 20 U.
MEDIABOX

Op zaterdag 14 mei was Marc De Bie bij ons te gast in de Wattenfabriek. Hij vertelde ons het levensverhaal van Koning Albert I. Hoe de schuchtere prins als koning open bloeide en de monarchie redde door zijn eerlijk en plichtbewust optreden. Hoe hij als pacifist toch de held van de Grote Oorlog werd en onmiddellijk daarop stappen nam om het algemeen enkelvoudig stemrecht in te voeren. Maar ook hoe weinig begrip hij had voor de Vlaamse verzuchtingen.
Ook over zijn tragisch levenseinde bleek nog heel wat te zeggen. Al blijven er daarover meer vragen en twijfels leven dan er pasklare antwoorden zijn.
Marc De Bie is een rasverteller. Een aandachtig weliswaar in aantal beperkt publiek (daar zat Eurovisiesongfestival voor iets tussen) luisterde geboeid toe.

 

Wandeling n.a.v. de Vlaamse feestdag

Zaterdag 9 juli 2016 om 15 uur.
Woubrechtegem

Ruim 140 deelnemers namen op zaterdag 9 juli deel aan onze traditionele 11-juliwandeling. Naar aanleiding van het verschijnen van de Hellebaarduitgave ‘Het kasteel De Waepenaert in Woubrechtegem’, in de reeks ‘Kastelen in Herzele’, stonden dit jaar het kasteel en het historisch gelinkte Hof ter Middelerpen in de kijker. De geschiedenis van beide gebouwen kwam uitvoerig aan bod tijdens de geleide wandeling van 4,2 km. Met de toestemming van de bewoners konden beide gerestaureerde gebouwen van dichtbij worden bewonderd. In de kasteeltuin werd zelfs een fris glaasje botermelk aangeboden, een hoeveproduct van de huidige eigenaars.
Onder de wandelaars bevonden zich een aantal oud-inwoners van het dorp, hun anekdotes en jeugdherinneringen kleurden de wandeling onderweg en werden fel gesmaakt. De tocht naar het afgelegen Hof Ter Middelerpen verliep voor velen over ongekende wegen. Van de verrassende vergezichten en de groene vallei van de Ter Erpenbeek werden heel wat plaatjes geschoten en het aangename zomerweer maakte van dit treffen een topper.
De wandeling werd afgesloten met een gezellig samenzijn in de plaatselijke taverne Wijnantshof, waar onze leden de schitterde brochure meekregen ‘Het kasteel De Waepenaert in Woubrechtegem’.
We danken onze bestuursleden Luk Beeckmans en Gaby Redant voor hun fantastische begeleiding en kijken al uit naar een volgende 11-juliwandeling.