Activiteiten 2016 |
Lezing Sagalassos |
Klik op de foto’s om de volgende foto te zien
Zaterdag 5 november Op zaterdag 5 november bracht prof. dr. Jeroen Poblome (KU-Leuven), directeur van het Sagalassos Archaeological Research Project een lezing over de opgravingen in het Turkse Sagalassos. Onder de titel “Duurzaamheid en economische groei! Lag het antieke Sagalassos daar wakker van?”belichtte de spreker het onderzoek dat momenteel 26 jaar loopt. De mediazaal van de Wattenfabriek zat afgeladen vol en de aanwezigen kwamen onder de indruk van het geleverde werk. Onder de aanwezigen telden we eveneens verscheidene projectmedewerkers. De avond werd afgesloten met een drankje en een bijhorende babbel (foto: Geert Goossens).
|
Uitstap Lessen. |
Zaterdag 24 september Op zaterdag 23 september organiseerde de Hellebaard, een educatieve uitstap naar Lessen, vlakbij gelegen maar een stad met een rijk historisch en sociaaleconomisch verleden. |
Open Monumentendag. |
Zaterdag 10 en zondag 11 september – Kerk Borsbeke Op de tentoonstelling over de verering van Sint-Antonius-Abt in de kerk in Borsbeke mochten we ei zo na 400 bezoekers verwelkomen. Geïnteresseerde bezoekers. De meesten trokken er meer dan een uur voor uit. De gegidste rondleidingen (8 in totaal) waren in trek. Iedereen was vol lof en vol verwondering over de presentatie van de sierrijke liturgische voorwerpen, de waardevolle middeleeuwse beelden, documenten en boeken. Die eindelijk nog eens uit de kluis werden gehaald hoewel ze altijd al deel uit maakten van het patrimonium van de kerk. Sommige zaken waren particulier bezit en kwamen uit de verzameling van een Borsbeekse Antoniusbewonderaar. |
KONING ALBERT I, MYTHE EN WERKELIJKHEID |
ZATERDAG 14 MEI: HERZELE – WATTENFABRIEK 20 U. Op zaterdag 14 mei was Marc De Bie bij ons te gast in de Wattenfabriek. Hij vertelde ons het levensverhaal van Koning Albert I. Hoe de schuchtere prins als koning open bloeide en de monarchie redde door zijn eerlijk en plichtbewust optreden. Hoe hij als pacifist toch de held van de Grote Oorlog werd en onmiddellijk daarop stappen nam om het algemeen enkelvoudig stemrecht in te voeren. Maar ook hoe weinig begrip hij had voor de Vlaamse verzuchtingen.
|
Wandeling n.a.v. de Vlaamse feestdag |
Zaterdag 9 juli 2016 om 15 uur. Ruim 140 deelnemers namen op zaterdag 9 juli deel aan onze traditionele 11-juliwandeling. Naar aanleiding van het verschijnen van de Hellebaarduitgave ‘Het kasteel De Waepenaert in Woubrechtegem’, in de reeks ‘Kastelen in Herzele’, stonden dit jaar het kasteel en het historisch gelinkte Hof ter Middelerpen in de kijker. De geschiedenis van beide gebouwen kwam uitvoerig aan bod tijdens de geleide wandeling van 4,2 km. Met de toestemming van de bewoners konden beide gerestaureerde gebouwen van dichtbij worden bewonderd. In de kasteeltuin werd zelfs een fris glaasje botermelk aangeboden, een hoeveproduct van de huidige eigenaars.
|