Activiteiten 2009


Algemene Vergadering van 22 februari 2009

 

Onze voorzitter Patrick Goethals gaf een terugblik op 2008 en stelde het nieuwe heemjaar 2009 voor aan de hand van een P-point voorstelling.

 

 

 

Volkszanger Miele zorgde voor een muzikale noot.

 

Het boek marktliederen over de loting, het volksleven en de onmenselijkheid van de Eerste Wereldoorlog van Julien De Vuyst werd voorgesteld door schepen Luc Hoorens. Meer hierover: zie publicaties

Onze website werd voorgesteld door John Van Impe, die de leden wat meer uitleg gaf over het onstaan, de noodzaak en de werking van onze website.

Daarna was er gewoontegetrouw een receptie voor de leden.
De talrijke aanwezigen konden genieten van aperitiefhapjes en ambachtelijk gebrouwen bieren uit onze eigen gemeente.

Bezoek aan de tentoonstelling “Fragiel” in het Pam-Velzeke


Op zondag 17 mei maakte de heemkundige kring “De Hellebaard” een uitstap naar het Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke. De opkomst was zeer goed. Ongeveer een 35-tal leden waren van de partij.
Bestuurslid Luk Beeckmans en zijn collega gidsten ons in de tijdelijke tentoonstelling “FRAGIEL”.
Voor deze tentoonstelling werd een unieke verzameling Romeins glas samengebracht uit verschillende Europese musea. Het betrof een driehonderd stukken die dateerden uit de eerste tot vierde eeuw na Christus.
In de eerste zaal werd vooral de klemtoon gelegd op de glasproductie, terwijl in de tweede en derde zaal de nadruk lag op buitengewone en zeldzame recipiënten, die slechts bij uitzondering in ons land te zien zijn . In het museum bekeken we een film die de reconstructie van een Romeinse glasoven toonde. Daarenboven zagen we beelden van twee Engelse specialisten die het glas vervaardigden zoals ten tijde van de Romeinen.
Het weer was goed, daarom werd er eveneens een korte dorpswandeling gemaakt rond de figuur van Jan de Lichte. Deze gekende bendeleider werd in de eerste helft van de 18de eeuw in Velzeke geboren. Tijdens onze wandeling bezochten we zijn geboortegrond.

Nadien was er de mogelijkheid om in een  “Gallo-Romeinse kroeg” de emoties door te spoelen en nog wat gezellig na te keuvelen.

Website van het museum http://www.pam-velzeke.be

Bezoek Museum
Wandeling Jan De Lichte

Gezinsreconstructie Hillegem

 
Voorstelling van het boek Gezinsreconstructie Hillegem van 1612 – 1910  

Het boek gezinsreconstructie Hillegem, het derde in de rij na Ressegem en Borsbeke, werd op vrijdag 30 mei voorgesteld in de parochiezaal van Hillegem. Het was een stralende zomerdag, ideaal terrasjesweer en het verlengde Pinksterweekend kwam er aan. Toch was er een ruime opkomst van geïnteresseerden. Luc Hoorens de schepen van Cultuur was vol lof voor het gepresteerde werk van de twee auteurs, John Scheerlinck en Jan-Paul De Graeve. In zijn korte toespraak bracht hij hulde aan de twee auteurs. Hij sprak zijn dank uit voor wat zij presteerden. De schepen kijkt al uit naar de volgende uitgave over Herzele. Ook Sint-Lievens-Esse mag voor hem zo spoedig mogelijk aan de beurt komen, omdat daar de roots van zijn echtgenote liggen. Gezinsreconstructies zijn van onschatbare waarde voor genealogen en voor iedereen die belangstelling betoont voor de locale geschiedenis.
Een dergelijk project – opgezet in samenwerking met de Heemkundige Kring Haaltert – is monnikenwerk maar onderstelt naast kennis en ervaring een onverdroten inzet.
Daarna gaf onze voorzitter Patrick Goethals, zelf afkomstig uit Hillegem, een uiteenzetting over de geschiedenis van Hillegem.. Dit onderdeel werd opgelucht met een verhelderende Power-Point voorstelling.
Tot slot werd in een tweede Power-Point, bewerkt door Jan-Paul De Graeve, uitgelegd hoe zo een boek tot stand komt. De bronnen die men raadpleegt en wat er allemaal komt bij kijken. Jan-Paul De Graeve gaf samen met John Van Impe tekst en uitleg, door Patrick Goethals en Antoine Fonck aangespekt met anekdotes uit Hillegem en omstreken.
Deze door de aanwezigen zeer gewaardeerde avond werd gewoontegetrouw afgesloten met een frisse pint. Er werd nog lang nagepraat over de stambomen, over de onderlinge verwantschappen, over achternichten en verre kozijns en over Hillegem in grootvaders tijd.

Voor het boek: zie Publicaties

Vlaanderen Feest 2009

VERSLAG Vlaanderen feestactiviteit 2009

Geleide namiddagwandeling te Sint-Lievens-Esse

Sint-Lievens-Esse, zondagnamiddag 12 juli 2009.

Het wordt een traditie dat naar aanleiding van de Vlaams Nationale Feestdag de Heemkundige kring “De Hellebaard VZW” uit Herzele een wandeling in één van de deelgemeenten van Herzele organiseert. Na Sint-Antelinks (2004), Hillegem (2003, 2006), Ressegem (2007) en Wijnhuize (2008) stond nu Sint-Lievens-Esse in de kijker.

De secretaris Geert Goossens verwelkomde de talrijke aanwezigen (60 wandelaars) waarna Gaby Redant, onze gids, het woord nam.

De wandeling startte in het dorpscentrum van Esse. Even werden de Livinusfeesten van 2007 in herinnering gebracht waarna de gids onze aandacht trok op de prachtige herenwoningen Art Nouveau in het dorpscentrum en op de bijenhuisjes van de familie Van Den Bossche. Dit type woning verwacht je niet in een plattelandsdorp. Vervolgens leidde onze gids ons langs rustige wegen waarbij de nadruk werd gelegd op de historische en landschappelijke rijkdom van het dorp. Zelfs Essenaren kon hij verrassen door hen langs onbekende paadjes te leiden en anekdotes te vertellen uit grootvaders tijd. Het vrijerskapelleken en het vrijersbaantje werden uitvoerig becommentarieerd.

Hij wees op de medewerking van de buurtbewoners voor het behoud van kleine landelijke monumenten (kapellen, kruisen ) en het in stand houden van trage wegen. Het idee van het peterschap van een landelijk monument waarbij de omwonenden zich garant stellen voor het onderhoud en toezicht werd toegelicht.

De lokale flora kwam eveneens aan bod. Spontaan bood een deelnemer, tevens lid van onze vereniging, zijn dienst aan als natuurgids en vertelde over het belang van bepaalde kruiden.

De avond werd gewoontegetrouw besloten met een natje en een droogje.

 

Voorstelling Molenboek

Ter gelegenheid van de bouw van de nieuwe “Buysesmolen” te Sint-Antelinks gaf “De Hellebaard” een boek uit: “De Molens van Herzele – een historisch overzicht”. -Zie ook Publicaties en Molenboek.
De Buysesmolen werd ingehuldigd op 14, 15 en 16 augustus 2009. Onze vereniging mocht deze feesten inluiden met de voorstelling van het Molenboek.
De presentatie gebeurde aan de voet van de molen. De academische zitting werd geopend door onze voorzitter Patrick Goethals, waarna Luc Hoorens, Schepen van Cultuur en Toerisme en meester- molenaar, het boek toelichtte en de medewerkers bedankte. Alain Goublomme, één van de medeauteurs en achterkleinzoon van de laatste molenaar op Rullegemmolen, schetste in zijn toespraak zijn beweegredenen om moderne molenaar te worden en maakte enkele grapjes over de kwalijke reputaties van molenaars. In zijn slotwoord bedankte de voorzitter  nogmaals alle medewerkers en nodigde het talrijk opgekomen publiek uit op een “drink” in de feesttent. Tot laat in de avond werden de aangekochte boeken becommentarieerd en herinneringen opgehaald. De voorstelling van het boek was het begin van een schitterende driedaagse.

De weergoden waren ons zeer gunstig gezind: de drie molendagen werden met veel zonneschijn overgoten.

Bezoek aan Geraardsbergen

Rondleiding op 25 oktober 2009.

We waren met meer dan vijftig Hellebaardleden om de uitstap te maken naar Geraardsbergen. Het weer viel mee: tien minuutjes regen om ons bang te maken, maar de wolken bliezen gauw de aftocht en boven op de Oudenberg vergastte Onze Lieve Vrouw ons op een stralende namiddagzon.
Twee gidsen gaven uitleg. Na Hoei bleek Geraardsbergen de eerste stad in België met een keure. Manneken Pis (ouder dan zijn Brusselse naamgenoot) had zich zedig verschanst achter een zeil. We bezochten de indrukwekkende Sint-Bartholomeuskerk. We beklommen de Muur: weliswaar te voet. Zo kwamen we bij de kapel op de Oudenberg waar je op ieder uur van de dag, zomer en winter, bedevaarders treft. Na een mattentaart in “het Hemelrijk” ging het weer bergaf, Denderwaarts. Doorheen het park met een twee eeuwen oude populier naar wat rest van wat eens de imposante Sint-Adriaansabdij  is geweest. Het abtenhuis ( in restauratie) geeft een idee van wat deze abdij heeft betekend voor de stad. De gids gaf antwoord op onze vragen. Naar ze (er was ook een hij) zei was ze met een bang hartje met ons op stap gegaan. Want met leden van een heemkundige kring kan je ervan op aan dat sommigen er meer over weten dan de gids zelf.
Om 18u viel de avond. We vonden wel nog de weg naar koffie- en eethuis ‘t Contrast. Wie de weg niet vond, zou het zich nog jarenlang beklaagd hebben. Dat zegt genoeg.