AGENDA

 

LEZING DOOR HISTORICUS OLIVIER VAN RODE: Graaf van Egmont (1522-1568): Zijn levensloop en zijn relatie tot Zottegem
 

De lezing gaat door op zaterdag 24 maart om 20 u.
in de Mediabox van de bibliotheek De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele.
Toegang: leden 3 euro en niet-leden: 5 euro.

Lamoraal, Graaf van Egmont, Prins van Gavere, Heer van Zottegem, Gouverneur en kapitein-generaal van Vlaanderen en Artois, Raadslid in de Raad van State …

Hij was een belangrijk en machtig man in de Habsburgse Nederlanden, toen die midden 16e eeuw overgingen van Keizer Karel V naar diens zoon, Filips II.

We kennen allemaal de naam van die figuur, die over het Zottegemse marktplein uitkijkt. Velen van ons kennen ook het lot van deze edelman: op 5 juni 1568, 450 jaar geleden, werd hij samen met de Graaf van Horne onthoofd op de Brusselse Grote Markt, in opdracht van de hertog van Alva, die zijn bevelen direct van koning Filips had.

Wat maakte dat een zo succesrijk edelman een dergelijke aanvaring had met zijn vorst, dat hij er het hoofd bij moest verliezen? Die vraag vormt de rode draad in het eerste deel van deze lezing.

Daarna wordt de band van Lamoraal van Egmont met Zottegem belicht.

Olivier Van Rode, historicus uit Zottegem, kreeg het Egmont-thema als kind voorgeschoteld door zijn grootvader, niemand minder dan de bekende Zottegemse oud-schepen Leon De Vos, die in 1968 instond voor de organisatie van het Egmontjaar in Zottegem.

Het originele, gietijzeren standbeeld van Lamoraal van Egmont uit 1872 staat sinds 1968 in het Egmontpark te Zottegem.

 

 

Opgelet: wegens wegenwerken is het moeilijker om de bibliotheek De Wattenfabriek te bereiken. Bij deze de best mogelijke manier om daar te geraken:

-Komende uit de richting van Wetteren/Zwalm/Oosterzele/Zottegem/Geraardsbergen raden wij aan om via de N42 (Wetteren – Geraardsbergen) via de Leenstraat en de Hoogstraat naar Herzele te komen. Via de Hoogstraat en Groenlaan komt men in het centrum van Herzele. Vervolgens kan er via de Wolvenstraat en Solleveld naar de Wattenfabriek gereden worden.

-Komende uit de richting van Aalst is het best om via Burst de Dorent te nemen om vervolgens via de Stationsstraat en de Kwakkel naar de Ressegemstraat en het centrum van Herzele te rijden. Hierna komt men op de Markt en dient men de lokale wegomlegging te volgen via Markt – Kerkstraat – Burgemeester Matthijsstraat – Oudendries – Hoogstraat – Groenlaan – Wolvenstraat en Solleveld.

-Men heeft ook de optie om via de N46 door te rijden tot het kruispunt ‘Het Vosken’ (N46 met de N42) om vervolgens dezelfde wegomlegging via de Leenstraat en Hoogstraat naar het centrum van Herzele te volgen.