AGENDA

 

LEZING DOOR HISTORICUS OLIVIER VAN RODE: Graaf van Egmont (1522-1568): Zijn levensloop en zijn relatie tot Zottegem
 

De lezing gaat door op zaterdag 24 maart om 20 u.
in de Mediabox van de bibliotheek De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele.
Toegang: leden 3 euro en niet-leden: 5 euro.

Lamoraal, Graaf van Egmont, Prins van Gavere, Heer van Zottegem, Gouverneur en kapitein-generaal van Vlaanderen en Artois, Raadslid in de Raad van State …

Hij was een belangrijk en machtig man in de Habsburgse Nederlanden, toen die midden 16e eeuw overgingen van Keizer Karel V naar diens zoon, Filips II.

We kennen allemaal de naam van die figuur, die over het Zottegemse marktplein uitkijkt. Velen van ons kennen ook het lot van deze edelman: op 5 juni 1568, 500 jaar geleden, werd hij samen met de Graaf van Horne onthoofd op de Brusselse Grote Markt, in opdracht van de hertog van Alva, die zijn bevelen direct van koning Filips had.

Wat maakte dat een zo succesrijk edelman een dergelijke aanvaring had met zijn vorst, dat hij er het hoofd bij moest verliezen? Die vraag vormt de rode draad in het eerste deel van deze lezing.

Daarna wordt de band van Lamoraal van Egmont met Zottegem belicht.

Olivier Van Rode, historicus uit Zottegem, kreeg het Egmont-thema als kind voorgeschoteld door zijn grootvader, niemand minder dan de bekende Zottegemse oud-schepen Leon De Vos, die in 1968 instond voor de organisatie van het Egmontjaar in Zottegem.

Het originele, gietijzeren standbeeld van Lamoraal van Egmont uit 1872 staat sinds 1968 in het Egmontpark te Zottegem.