HEEMKUNDE OOST-VLAANDEREN PROVINCIALE RAAdsVERGADERING

Op 7 april laatstleden waren De Hellebaard vzw en de gemeente Herzele gastheer voor de heemkundige kringen Oost-Vlaanderen. De provinciale raadsvergadering vond plaats in de Wattenfabriek. Meer dan 40 kringen (er zijn er 48) tekenden present.

Burgemeester Johan Van Tittelboom verwelkomde het bestuur en de talrijke afgevaardigden. In een korte fotomontage werd Herzele voorgesteld als een gemeente die de bezoeker heel wat te bieden heeft: zowel historische bezienswaardigheden als waardevol landschappelijk erfgoed en natuurschoon.

Godfried Kwanten, doctor in de geschiedenis en afdelingshoofd van het archief KADOC, stelde vervolgens in een boeiend betoog de rijke verzameling van KADOC voor. Een schatkamer met duizenden documenten. Een must voor wie zich verdiept in de geschiedenis van ons land, onze regio en onze gemeente. KADOC-KU Leuven is een Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.

Voorzitter Luc Van Driessche leidde de vergadering in goede banen (zelfs het weer bood zijn medewerking).

De heemkundigen werden vergast op Herzeelse mattentaart, Herzeels bier en smaakvolle broodjes.

Wat kon men meer verlangen?

Oproep

Documenten en/of voorwerpen over Wereldoorlog I

De Hellebaard plant in het najaar van 1918 de uitgave van een boek over de Eerste Wereldoorlog in onze gemeente (de 8 deelgemeenten van Herzele).

Bezit jij foto’s, brieven, publicaties, getuigenissen, bidprentjes, voorwerpen enz. over deze periode? Laat het ons weten via een bestuurslid of ons mailadres.

Foto J. Van Impe.

 

 

700ste lid

   

Het gaat zeer goed met onze heemkundige kring! Tijdens de cultuurdag in de Wattenfabriek op zaterdag 30 september mochten de bestuurleden Chris, André en Nico het 700e lid inschrijven! Het werd Yvonne Monsaert uit Herzele. Het bestuur van de Hellebaard was opgetogen en schonk haar het Molenboek (foto: © E. De Moor).