Agenda

 

Activiteiten

DIALECTEN IN VLAANDEREN: EEN SUCCES!

vrijdag 21 april

LEZING DOOR PROFESSOR JACQUES VAN KEYMEULEN

Klik op de foto’s om de volgende foto te zien


Aanvankelijk had de Hellebaard enige twijfel of er wel voldoende belangstelling zou zijn voor dit onderwerp, maar deze vrees was volkomen ongegrond: liefst 85 aanwezigen vonden de weg naar de Wattenfabriek.

Zij beleefden er een zeer boeiende avond met gastspreker professor Jacques Van Keymeulen, een autoriteit van de UGent op vlak van dialecten.

Hij onderhield op een rustige, ongedwongen, af en toe humoristische wijze het publiek op een interactieve manier over de wetenschap van de dialectologie en de geschiedenis van de dialecten in Vlaanderen.

Hij ging daarbij ook specifiek in op de dialecten die in onze (deel)gemeente(n) en de omgeving (Aalst, Geraardsbergen, Gent) worden gesproken. Het  enthousiaste publiek kreeg daarbij de kans om mee zijn inbreng te doen als het ging over dialectwoorden zoals champignon (wolvenbrood…), prikkeldraad (pinnekensdraad, piekendraad…), schommel (biezebijze, bijze…) enz.

Op vraag van vele aanwezigen, hierbij de lijst van de websites, waar veel interessante informatie over dialecten in Vlaanderen, kan teruggevonden worden:

www.dialectloket.be
www.dialectzinnen.ugent
www.wvd.ugent.be
www.woordenbank.be
www.dialecterfgoed.be

Dirk Van Melkebeke