AGENDA

 

LEZING DOOR GENETICUS Dr. MAARTEN LARMUSEAU: De genetische revolutie in de familiekunde
 

De lezing gaat door op zaterdag 28 oktober om 20 u.
in de Mediabox van de bibliotheek De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele.
Toegang: leden 3 euro en niet-leden: 5 euro.

Was mijn verre voorvader een Romein? Of een Vikinger? Was mijn verre voormoeder een Spaanse schone?

Op sommige sites op het internet lijkt men het makkelijk te kunnen uitvissen. Mits het toesturen van een speekselstaafje of een haarpluk tekent men uw stamboom uit tot in een ver verleden. Tegen  betaling uiteraard. Wetenschappelijke betrouwbaarheid? Twijfelachtig.

Verwantschap vaststellen via overeenkomsten in DNA  is niet zo eenvoudig. Zeker na enkele generaties moeilijk te traceren. Een beter adres om aan de weet te komen hoe het zit,  is Dr. Maarten Larmuseau.

Als geneticus-wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de KUL bestudeert Dr. Maarten Larmuseau de relatie tussen genetica en genealogie.

Hij berekende voor het eerst de historische graad aan koekoekskinderen (in het Vlaams: kinderen van de facteur of de melkboer …) bij mensen. Er zijn er minder dan men vermoedt.

Hij bracht ook het genetisch erfgoed in kaart in laat-middeleeuws Vlaanderen en stelde via DNA historische migraties vast waaronder de migratie vanuit Frankrijk naar Vlaanderen in de 16e eeuw (beide onderzoeken i.s.m. Familiekunde Vlaanderen).

Hij realiseerde met zijn team de genetische identificatie van relieken gelinkt aan Koning Albert I van België (via bloedsporen bewaard op boomblaadjes destijds (1934) door souvenirjagers of omwonenden verzameld in Marche-les -Dames). Onderzoek van het reliekschrijn van de Zalige Idesbaldus, abt van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in  Koksijde, kreeg een verrassende uitkomst.

Dr. Larmuseau beschikt over heel wat  materie en sterke verhalen die ook de  leken onder ons kunnen interesseren en weet dit boeiend te presenteren.

Tegenwoordig bestudeert hij  de ethische  kwesties die ontstaan door de grote populariteit van genetisch genealogisch onderzoek bij het brede publiek alsook de overervingspatronen in gezichtskenmerken via het vergelijken van 3D-foto’s van familieleden i.s.m. Het Centrum voor menselijke Erfelijkheid in Leuven.

 

Activiteiten

DIALECTEN IN VLAANDEREN: EEN SUCCES!

vrijdag 21 april

LEZING DOOR PROFESSOR JACQUES VAN KEYMEULEN

Klik op de foto’s om de volgende foto te zien

Aanvankelijk had de Hellebaard enige twijfel of er wel voldoende belangstelling zou zijn voor dit onderwerp, maar deze vrees was volkomen ongegrond: liefst 85 aanwezigen vonden de weg naar de Wattenfabriek.

Zij beleefden er een zeer boeiende avond met gastspreker professor Jacques Van Keymeulen, een autoriteit van de UGent op vlak van dialecten.

Hij onderhield op een rustige, ongedwongen, af en toe humoristische wijze het publiek op een interactieve manier over de wetenschap van de dialectologie en de geschiedenis van de dialecten in Vlaanderen.

Hij ging daarbij ook specifiek in op de dialecten die in onze (deel)gemeente(n) en de omgeving (Aalst, Geraardsbergen, Gent) worden gesproken. Het  enthousiaste publiek kreeg daarbij de kans om mee zijn inbreng te doen als het ging over dialectwoorden zoals champignon (wolvenbrood…), prikkeldraad (pinnekensdraad, piekendraad…), schommel (biezebijze, bijze…) enz.

Op vraag van vele aanwezigen, hierbij de lijst van de websites, waar veel interessante informatie over dialecten in Vlaanderen, kan teruggevonden worden:

www.dialectloket.be
www.dialectzinnen.ugent
www.wvd.ugent.be
www.woordenbank.be
www.dialecterfgoed.be

Dirk Van Melkebeke

 

Geleide wandeling met gids in Borsbeke n.a.v. 11 Juli 

Elfjuliwandeling op 8 juli

De zon was van de partij en een honderdtal wandelaars tekenden present. Een tocht door wat in Borsbeke nog overblijft aan natuur: Ketegemstraat, Ravenskouterlos, Heerbaan, Kampenheuvel …

Gaby Redant was de gids.

Naast het luik natuur was er gewoonte getrouw een stevig luik geschiedenis. De familie Laire-Pacquay verwelkomde ons enthousiast op Steppeshof. Het hof, een omwalde hoeve waarvan de geschreven geschiedenis zeker al teruggaat tot de 16e eeuw, werd door toedoen van de familie Laire-Pacquay, de huidige eigenaars, prachtig gerestaureerd. Luk Beeckmans gaf een overzicht van de geschiedenis van de site. De leden van De Hellebaard kregen een mooie brochure (16 p.) waarin Luk Beeckmans en Georges Souffrau kort maar boeiend de geschiedenis van het hof tot leven brengen.

Ze zaten samen op school en vonden elkaar terug na meer dan 60 jaar: Stijn Huylebrouck en Hubert Goossens.

Marc De Schepper uit Hillegem schonk als trouw lid van De Hellebaard een schilderij van het hof, door hemzelf op doek gebracht, aan de eigenaars.

Na de wandeling werd er nog nagekaart in de kantine van voetbalclub De Toekomst Borsbeke. De hardnekkigste wandelaars, dat waren er ruim vijftig, vierden 11 juli dan verder in de Wattenfabriek. 

Wandeling en viering waren een gezamenlijk initiatief van Cultuurraad Herzele en De Hellebaard.

Foto’s door Eddy De Moor, waarvoor dank. © Eddy De Moor

Voor meer foto’s: klik hier

UITSTAP NAAR MEETJESLAND-KREKENGEBIED: LAND VAN STRIJD DOOR DE EEUWEN HEEN 

De weergoden waren niet met De Hellebaard op zaterdag 16 september: bewolkt met af en toe een regenvlaag, niet bepaald ideaal voor een uitstap naar het Meetjesland en het grensoverschrijdend krekengebied.

Dit heeft echter niet belet dat de ruim 60 deelnemers een boeiende en aangename dag beleefd hebben.

Voor velen was de conflictueuze geschiedenis  en de geografie van deze regio minder of niet gekend en had het bezoek aangename verrassingen in petto.

De uitstap werd voorzien van deskundige commentaar door 2 enthousiaste gidsen, Ralph Maréchal en Sam De Decker die de excursie, in overleg met De Hellebaard, grondig hadden voorbereid. 

In de voormiddag bezochten we bunkers van de Duitse Hollandstellung uit de EersteWereldoorlog en de gerestaureerde motte te Ertvelde waar we inspiratie konden opdoen voor de toekomst van de motte van Ressegem.

We deden Watervliet aan met zijn indrukwekkende Onze Lieve Vrouw Hemelvaart-kerk, vervolgens het Krekengebied. Het landschap vertoont er de sporen van de vernietigende overstromingen die in de veertiende en vijftiende eeuw de regio verwoestten. Alsmede sporen van het ingrijpen van de mens om het natuurgeweld te beheersen: de bedijking en de inpoldering die erop volgden. Ook conflicten die dit grensgebied meermaals teisterden, speelden daarin een rol. Met name de kreken die ontstonden als gevolg van de onderwaterzetting tijdens de 80-jarige oorlog.

Op de middag staken we de grens met Nederland over en genoten we van een lekkere maaltijd in het restaurant  “in den wijngaard”. We brachten een bezoek aan Aardenburg (NL), met zijn Romeinse archeologische restanten en verdedigingswerken uit de 17-de eeuw. Na een fikse regenbui ging het terug richting België waar we in Adegem getuigenissen bezochten van de slag om de Westerschelde in 1944, de Baileybrug en  het militair kerkhof in Adegem waar 1100 voornamelijk Canadese en Poolse gesneuvelden  rusten.

Deze gevarieerde en interessante dag werd afgesloten met koffie en taart in het Pools-Canadese museum.

Zoals zo dikwijls, hadden ook deze keer de afwezigen ongelijk.

De Hellebaard wenst uitdrukkelijk de gidsen Ralph Maréchal en Sam Dedecker te danken voor de uitmuntende voorbereiding en begeleiding van deze uitstap.

Foto’s door Eddy De Moor, waarvoor dank. © Eddy De Moor

Voor meer foto’s: https://objectiefkesplace.blogspot.be/