AGENDA

 

UITSTAP NAAR MEETJESLAND-KREKENGEBIED: LAND VAN STRIJD DOOR DE EEUWEN HEEN 

zaterdag 16 september

Dit jaar verkennen we in het noorden van onze provincie, een streek die bekend staat als het Meetjeslandse Krekengebied, en het aanpalende Zeeuws-Vlaanderen.
De rode draad doorheen deze daguitstap is het thema “strijd en conflict”. Doorheen de eeuwen werden hier immers vele belangrijke conflicten uitgevochten, wat alles te maken heeft met de strategische ligging aan de monding van de Westerschelde. Overal in het landschap zijn van deze conflicten nog sporen te vinden, daterend uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de Tachtigjarige oorlog of de Wereldoorlogen. Ook de kreken zelf, de dijken en de landsgrens zijn direct verbonden met deze conflicten.

Onder begeleiding van twee deskundige gidsen bezoeken we deze mooie streek. In de voormiddag verkennen we de omgeving van Assenede en staan we onder meer stil bij de verdedigingswerken uit de Eerste Wereldoorlog en het ontstaan van het krekengebied. Nadien gaat de tocht verder naar Aardenburg, waar een Romeins castellum en een indrukwekkend complex van bastioneringswerken uit de Tachtigjarige oorlog te zien is.

Het middagmaal genieten we in restaurant ‘In den Wijngaard’ in Aardenburg: een 3-gangenmenu met keuze uit vis (tongscharrolletjes) of vlees (varkensgebraad).
In de namiddag zetten we onze tocht verder door het krekengebied van St-Laureins. We eindigen met het verhaal van de bevrijding in 1944 en een bezoek aan enkele mooie relicten. Afsluiten doen we tenslotte in het Canadamuseum in Adegem, bij een welverdiend natje en een droogje.

Praktisch:
-Vertrek is voorzien om 8u op het kerkplein van Herzele, thuiskomst rond 19u.
-Deelnemen kan door storting van € 50 op het rekeningnummer IBAN BE66 0013 8239 9843 of door betaling van dit bedrag aan een bestuurslid.
-Het aantal deelnemers is beperkt tot 80. (Leden krijgen voorrang!)

BETALEN KAN VANAF 1 AUGUSTUS EN DIENT TE GEBEUREN VOOR 1 SEPTEMBER. GELIEVE TE VERMELDEN OF JE KIEST VOOR VIS OF VLEES!

 

Activiteiten

DIALECTEN IN VLAANDEREN: EEN SUCCES!

vrijdag 21 april

LEZING DOOR PROFESSOR JACQUES VAN KEYMEULEN

Klik op de foto’s om de volgende foto te zien

Aanvankelijk had de Hellebaard enige twijfel of er wel voldoende belangstelling zou zijn voor dit onderwerp, maar deze vrees was volkomen ongegrond: liefst 85 aanwezigen vonden de weg naar de Wattenfabriek.

Zij beleefden er een zeer boeiende avond met gastspreker professor Jacques Van Keymeulen, een autoriteit van de UGent op vlak van dialecten.

Hij onderhield op een rustige, ongedwongen, af en toe humoristische wijze het publiek op een interactieve manier over de wetenschap van de dialectologie en de geschiedenis van de dialecten in Vlaanderen.

Hij ging daarbij ook specifiek in op de dialecten die in onze (deel)gemeente(n) en de omgeving (Aalst, Geraardsbergen, Gent) worden gesproken. Het  enthousiaste publiek kreeg daarbij de kans om mee zijn inbreng te doen als het ging over dialectwoorden zoals champignon (wolvenbrood…), prikkeldraad (pinnekensdraad, piekendraad…), schommel (biezebijze, bijze…) enz.

Op vraag van vele aanwezigen, hierbij de lijst van de websites, waar veel interessante informatie over dialecten in Vlaanderen, kan teruggevonden worden:

www.dialectloket.be
www.dialectzinnen.ugent
www.wvd.ugent.be
www.woordenbank.be
www.dialecterfgoed.be

Dirk Van Melkebeke

 

Geleide wandeling met gids in Borsbeke n.a.v. 11 Juli 

zaterdag 8 juli: 14u30

Samenkomst: Voetbalveld KVC De Toekomst Borsbeke (Pastorijstraat)

Afstand: circa 6 km (zie kaart bijlage) langs autoluwe straten en trage wegen, goed bewandelbaar bij droog weer (kortere alternatieve wandeling voorzien bij regenachtig weer)

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

 

Ook dit jaar organiseert onze heemkundige kring een wandeling n.a.v. de 11-juliviering. We trekken naar Borsbeke. Het zwaartepunt van de wandeling ligt deze keer op de historische site van het Steppeshof. Deze hoeve langs Ketegem is de enige omwalde hoeve uit de deelgemeenten van Herzele.

De vroegste archivalische sporen van deze hoeve lopen terug tot in de 16e eeuw. Toen was de site gekend als het hof Ter Thalen. Tijdens de vroege 17e eeuw werd een nieuw woonhuis opgetrokken met een dakbedekking bestaande uit schaliën. Het huis werd lokaal het Schaliënhuis genoemd.

Verscheidene belangrijke families verbleven op deze locatie. We vermelden onder andere de familie Van Melckebeke, de notarisfamilie De Vuyst en de familie Steppe (vandaar ook de benaming Steppes’ hof). Vandaag zijn de bijgebouwen afgebroken en is het hoofdgebouw prachtig gerestaureerd door de huidige eigenaars, de familie Laire-Pacquay.

Ariane, Charles, hun zoon Carl en dochter Chloë zullen ons op zaterdag 8 juli ontvangen en ons laten genieten van het mooi gerestaureerde gebouw. De leden van onze heemkundige kring ontvangen op het einde van de wandeling gratis een brochure over deze omwalde hoeve.

De wandelaars worden ’s avonds uitgenodigd op de gemeentelijke 11 juliviering in de Wattenfabriek.